Landen tellen

Als je in de winkel loopt of op internet kijkt kom je tegenwoordig van alles tegen om af te strepen waar je geweest bent in de wereld. Denk aan wereld prikborden of kraskaarten. Wanneer kan je nu eigenlijk zeggen of je ergens geweest bent? Ik heb het een en ander op internet geprobeert uit te zoeken, maar iedereen heeft er zo zijn of haar eigen mening over. Wat is nu het criterium of je in een land bent geweest? Ik heb de laatste jaren zelf gezegd dat ik ergens geweest ben als ik er een overnachting heb gemaakt, behalve in Vaticaanstad, omdat je hier niet kan overnachten. Het plannen van mijn zomervakantie heeft mij aan het denken gezet. Wanneer je een roadtrip maakt kom je namelijk in meerdere landen. Hoe zit dat nu met mijn criterum?

Een dagtrip Parijs en een tussentop in Luxemburg

Je komt het vaak tegen. Via verschillende organisaties kan je voor één dag een stad bezoeken. Een aantal jaar geleden heb ik dan ook een dagtrip gemaakt naar Parijs. Je vertrekt midden in de nacht met de bus richting Parijs. In de ochtend kom je aan en deze dag bezoek je zoveel mogelijk van de stad. In de avond ga je weer terug naar Nederland en zo ben je een hele dag in Parijs geweest. Na een hele dag cultuursnuiven heb je het idee het land echt wel wat beter te hebben leren kennen. Ik heb inderdaad geen overnachting gemaakt, maar een hele hoop gezien van Parijs. Kan je dan nu niet zeggen dat je in Frankrijk geweest ben?

Een ander mooi voorbeeld vind ik Luxemburg. Ik heb eigenlijk mijn hele leven gezegd dat ik in Luxemburg ben geweest, maar is dit ook zo? Vroeger tijdens een autovakantie naar Frankrijk hebben wij een tussentop gemaakt in Luxemburg. Ik weet nog goed dat ik een vlag van Luxemburg zag, daar maakte ik een foto van. Nu had ik ‘bewijs’ dat ik in Luxemburg geweest ben en kon ik dit aan iederen laten zien. Volgens mijn eigen criterum moet je ergens overnachten om er geweest te zijn en dat heb ik dus niet gedaan. Dus eigenlijk ben ik helemaal niet in Luxemburg geweest. Maar heb ik iets van  Luxemburg gezien? Nee, eigenlijk ook niet. Maar wat nu als ik toen een museum of een kasteel had bezocht in Luxemburg tijdens mijn tusenstop? Dan had ik wel iets gezien van Luxemburg, toch?

Criterium aangepast

Bovenstaande voorbeelden hebben mij toch aan het denken gezet en zo heb ik mijn criterium aangepast. Oké, als je écht iets gezien hebt van een land, ondanks dat je er niet overnacht hebt, dan ben je er wel geweest. Helaas had ik niks bezocht in Luxemburg dus heb ik voor nu Luxemburg aan mijn Bucketlist toegevoegd van landen waar ik nog een keer heen wil. Maar een dagtrip naar bijvoorbeeld Parijs zie ik nu wel als een +1 op je lijstje met landen waar je geweest bent.

Vliegveld

Waar ik zelf wel een sterke mening over heb is een tussenstop maken op een vliegveld. Je pakt bijvoorbeeld het vliegtuig opweg naar Thailand. Onderweg maak je een tussenstop via Abu Dhabi. De overstap is een aantal uur. Je drinkt en eet wat op het vliegveld, je kijkt uit de ramen naar buiten. Ben je dan ook daadwerkelijk in Abu Dhabi geweest? Veel mensen noemen het vliegveld Niemandsland. Hier zijn ook nog discussies over, maar zelf vind ik dat je niet in dit land geweest bent. Je hebt immers niks van het land zelf gezien én je hebt er niet overnacht.

Wereld kraskaarten en prikborden

Ondanks dat ik zelf enorm fan ben van deze wereldkaarten heb ik ze zelf niet. Geen idee waarom eigenlijk. Ik heb namelijk wel een wereldkaart aan mijn vriend gegeven. Deze wereldkaart is gemaakt van kurk. Je kan met punaises de landen aanprikken waar je geweest bent of waar je graag naartoe zou willen. Het geeft een goed overzicht van waar je ‘globaal’ wel en niet geweest bent. Wil je het wat preciezer? Dan kan je ook altijd spelden gebruiken met een bolletje aan het einde, ofwel glaskopspelden. Deze nemen wat minder ruimte in beslag en zo kan je er dus meer kwijt. Je kan namelijk in Europa niet al je punaises kwijt. Of je nu in een land of alleen in een stad geweest bent, een punaise is een punaise. Je kan kiezen om je punaise in een stad te prikken, of als je op meerdere plekken geweest bent de punaise in het midden van het land te prikken.

Maar hoe zit dat nu met kraskaarten. Wanneer kras je een land open? Want stel nu dat je in Parijs geweest bent, kras je dan heel Frankrijk open of enkel een gebied rondom Parijs. Of als je bijvoorbeeld in San Fransisco geweest bent. Kras je dan een gebied rondom de stad open, de staat Californië of misschien wel de hele Verenigde Staten?

Naar mijn mening ben je dus in een land geweest als je écht iets gezien hebt van het land en/of een overnachting hebt gehad. Ik ben erg benieuwd hoe jullie hier over denken. Laat het me weten in een reactie. Mocht je zelf ook een wereld kraskaart of een prikbord hebben dan hoor ik graag hoe jij deze gebruikt.

 

4 reacties

  1. Het doel is om een kaart helemaal te kunnen krassen, maar het is onmogelijk om alle hoeken van de wereld te zien. Daarom kras ik gewoon het hele land als ik er geweest ben. “Geweest” betekent voor mij dat ik er langer dan één dag of vaker dan één keer geweest ben. Een tussenstop bij een benzinepomp in Oostenrijk of Luxemburg telt dan niet mee. 😉

  2. Helemaal mee eens met de laatste alinea. Ik vind ook pas dat je iets weg mag krassen als je er écht geweest bent. 🙂

    Leuk artikel Deb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.